Yüzme gelişiminin yüzde 60 su ise, yüzde 40 kara antrenmandır. Daha iyi yüzebilmek için kara antrenmanı kaçınılmazdır.
Kuvvet ve kondisyon çalışmaları çocukların motor becerileri, fiziksel ve sportif gelişimi için önemli bir rol oynar. Bu çalışmalar kuvvet, sürat, çabukluk-çeviklik, güç, dayanıklılık, koordinasyon ve esneklik becerilerini içerir.
Kısaca bu çalışmaların misyonundan biraz bahsetmek gerekirse, bilimsel, plan ve program dahilinde sporcuların motor becerilerinin zamanında çalıştırılıp geliştirilmesi ve sakatlanmalarını önlemek olarak açıklayabiliriz.
Yapılan araştırmalara göre sporcuların elit düzeyde performans gösterebilmeleri ve tüm yeteneklerini sergilemeleri için yaklaşık 10.000 saat kaliteli antrenman yapmaları gerektiği sonucu çıkmıştır. Bir çok sporcu bu seviyeye yaklaşık 10 yılda ulaşabiliyor. Hesaplama yaparsak bu da günlük 3 saat antrenman yapması anlamına geliyor.
Yalnız bu hesaplama 7 yaşında ki bir çocuğun tek bir branşta 3 saat antrenman yapacağı anlamına gelmiyor. Sebebi çocuğun fiziksel ve motorik gelişimi için birkaç spor branşı yapması gerektiğidir. Bu yüzden dünya çapında ki kulüp ve antrenörler uzun dönemli sporcu yetiştirme modelleri hazırlayıp,uygulamaya başlamışlardır.
Dünya da uygulanan model üzerinden devam edersek, sporcuları yaş, fiziksel gelişim ve psikolojik gelişimleri bakımından dönemlere ayrıldığını görürüz.