Sağlık ve Spor Amaçlı Yüzme

Sağlık ve Spor Amaçlı Yüzme
Sağlık ve Spor Amaçlı Yüzme

Son yıllarda önemi gitgide artan yüzme sporu sağlık amaçlı olarak da yapılabilmektedir. Yüzme egzersizleri ile genellikle astımı olan çocuklar kısa sürede iyileşebilmektedir.

Çocuklarda öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi durumların ortaya çıkması aileleri yüzme sporuna yöneltmektedir.

Yüzme sporunda suyun yüzeyine yakın yani normalden daha ılık ve nemli bir hava solunduğu için bu tür şikayetler ortaya çıkmamaktadır.

Yüzme Haftada Kaç Gün Olmalı?

Yüzme haftada kaç gün olmalı diyenler için antrenörlere danışılması gerektiğini belirtelim. Yüzme sporu çocukların yanı sıra gençlerde ve yetişkinlerde de olumlu etkiler bırakmaktadır. Akciğer kapasitesini arttıran ve nefes alma teknikleri geliştirilmesini sağlayan yüzme sporunda alerjik hastalıklar da bu şekilde önlenmektedir.

Fiziki Rahatsızlıklara İyi Gelen Yüzme Sporu

Boyun ve bel fıtığı gibi birçok rahatsızlığında ilerlemesini yüzme sporu engellemektedir. Sırt ve karın kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu düzenli yapıldığı takdirde bel fıtığını tedavi etmektedir. İlk defa spora başlayacak kişilerin hızlı tempo ile yüzmeye, yüzmeye başlaması vücuda zarar verecektir.

Her gün yüzmek zararlı mı diyenler için kişisel özelliklere bağlı olduğunu belirtmeliyiz. Sporların kişinin kondisyonuna, fiziki yapısına göre uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Kasların uygun bir şekilde çalıştırılması için sırt üstü ve serbest yüzme stilleri uzman kişiler tarafından hastalara tavsiye edilmektedir.

Bel kayması, kas spazmı, romatizma, kireçlenme, omurlarda kırık, kemik erimesi gibi nedenlerden dolayı oluşan bel ağrılarının yüzme ile kısa sürede giderileceği belirtilmekte.

Her Yaş Grubuna Önerilebilen Yüzmenin Faydaları

Yaşam boyu, her yaş grubu için önerilebilen tek spor olan yüzme en iyi egzersizlerden biri olmaktadır. Yüzme sırasında çok sayıda vücut kası kullanıldığından vücut ağırlığı suyun kaldırma kuvveti nedeniyle de azalmaktadır. Eğlence ve rehabilitasyon amaçlı olarak, psikolojik sorunların üstesinden gelinmesinde de etkili olmaktadır. Kas, eklem, kemik gibi yapılara çok az yük bindirmesi sebebiyle yaralanma riski de diğer sporlara göre oldukça düşüktür.

Aç karnına yüzmek genellikle önerilen uygulamadır. Tüm vücudu çalıştıran yüzme sporunda kardiyovasküler kondisyon artmakta, kas kuvveti ve dayanıklılık üst seviyelere çıkmaktadır. Postür düzeltilmesi sayesinde hareketlilik ve esneklik de artmaktadır.